LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dissabte, 7 de maig del 2011

Un informe de Joan Carles Alay evidencia el deficient estat de conservació de la vil.la romana de Sentromà (Tiana)

Un informe de Joan Carles Alay Rodríguez, membre de la Societat Catalana d'Arqueologia, posa en evidencia el mal estat de conservació del jaciment de Sentromà (Tiana, Maresme), no obstant estar dins un conjunt catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (Resolució de 9 de juliol de 1975, BOE de l'11 d'agost de 1975), la màxima categoria de protecció que es pot donar a un bé patrimonial per a la seva conservació.
L'informe va estar elaborat amb l'assessorament i el guiatge de l'Associó d'Amics de Sentromà, realitzant Alay una visita personal al jaciment el 9 d'abril d'enguany.
La vil.la romana no és l'únic element protegit del conjunt, que comprèn la masia, la capella i el jaciment arqueològic -com ja hem dit, una vil.la romana- tot això ubicat en el Parc de la Serralada de Marina, espai natural que gaudeix així mateix de protecció legal.
Tal com podem seguir llegint en l'informe, la vil.la va descobrir-se l'any 1934, i el propietari, Epifani de Fortuny, baró d'Esponellà, va interesar-se en les excavacions, amb col.laboració amb Josep de C. Serra Ràfols; s'hi dugueren diverses campanyes, fins l'any 1984. Sota el patronatgedel baró, aquestes excavacions foren una autèntic centre de formació d'estudiants i afeccionats a l'arqueologia.
La part conservada de la vil.la correspon, majoritàriament, a la seva pars rustica, dedicada a les activitats agrícoles; es descobriren dipòsits per a la fermentació del vi, un espai per al premsat del raïm i un magatzem, tot això de la segona meitat del segle I; del segle II són set habitacions, unes termes i una gran quadra. En la zona de les termes s'han descobert els fonaments d'una capella romànica, probablement dedicada a Sant Romà; dins el conjunt hi trobem també un forn, d'epoca moderna.
Informa Alay que, després de 30 anys de les darreres excavacions, l'estat d'aquesta vil.la és d'abandonament:
"Les estructures descobertes, mancades de consolidació o protecció física, han iniciat un irreversible procés de degradació. Com es descriu en l'editorial del Butlletí de l'any 2010 de l' Associació d'amics de Sentromà, "les parets s'ensorren, els paviments es malmeten, les argiles dels forns es desfan, i cada any perdem una part de la vil.la".Aquest fet és palès en un recorregut visual del jaciment.". J.C. Alay, pàgs. 4 i 5.
En l'abundant material gràfic que acompanya l'informe, podem veure com part dels murs, ha caigut, i fins i tot cauen les parets de suport que s' havien edificat com a protecció en algunes zones; una paret de factura relativament moderna, que defensava les set habitacion, ha caigut també, provocant l'esllavissament de murs i paviments. L' enrunament es deixa veure per tot  l'establiment, essent les termes l'element millor conservat, si bé hi convindria una consolidació.
Una situació difícil que mereix una actuació immediata: quan un jaciment es perd, es perd per sempre.
Informació procedent de:
Joan Carles Alay Rodríguez, Informe: la vil.la romana de Sentromà (Tiana, Maresme). Estat actual. Podeu llegir l'informe, publicat a la Societat Catalana d'Arqueologia, punxant aquí.
Fotografies de J.C. Alay: Situació abans i en l'actualitat del dipòsit i decantador de vi i de l'estança identificada com a magatzem o dipòsit de gra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...