LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dissabte, 17 de març del 2012

El retrat romà a Iluro i el seu territori


"Aportacions a l'estudi del retrat romà a Iluro i del seu territorium" és un interessant treball de Joan Francesc Clariana presentat l'any 2008 a la XXV Sessió d'Estudis Mataronins, que se celebra cada any a Mataró, organitzat pel Museu Arxiu de Santa Maria.
Interessant especialment per dos conceptes: 1) Reuneix tots els retrats coneguts d'Iluro i 2) Inclou el retrat atribuit a l'emperadriu Faustina Minor, esposa de Marc Aureli.
Tres del retrats romans exhumats i coneguts en la ciutat i el territori d'Iluro, proocedeixen de la vil.la de Torre Llauder, fet que no ens ha de sorprendre si pensem en la seva importància. Un altre procedeix de Can Rafart (Mataró) i el darrer de les excavacions del carrer Bonaire de Mataró. Els cinc estan esculpits en marbre de Luni (Carrara).
De Torre Llauder procediexen dos testes, una masculina i l'altra femenina, que eren ja conegudes al segle XIX, pertanyents possiblement a escultures funeràries que potser formarien parella; pel pentinat es poden datar en època augústea, a començaments del segle I dC.
L'altre retrat conegut és la suposada estàtua de l'emperadriu Faustina Minor, que presenta el típic pentinat femení d'aquest periode, amb el cabell ondulat, una clenxa al mig i un monyo. Els seus trets presenten una notable semblança amb els de la Faustina procedent de la Via Anagnina (Roma).
El retrat del carrer Bonaire correspon al terç posterior d'una testa femenina, molt difícil de datar a causa del seu deteriorament.
Potser el més enigmàtic és el retrat d'un nin d'entre 8-9 anys procedent de Can Rafart, que presenta la cara repicada, com si hagués sofert una Damnatio memoriae.
Es tracta d'escultures que presenten signes de maltractament al llarg del temps.
Podeu consultar l'article punxant aquí.

Imatges: A dalt: Suposada escultura de l'emperadriu Faustina, procedent de Torre Llauder (Mataró). Foto: Joan Francesc Clariana i Roig.
 Sota d'aquests rengles: Faustina de Via Anagnina (Roma). Font: Diari "La Repubblica"






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...