LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimecres, 30 d’abril del 2014

Un kalathos ibèric a Cabrera de Mar

Imatge: kalathos ibèric procedent de Cabrera de Mar. Fotografia de Francesc Navarro Bonamusa.

Reproduïm avui, per tractar-se d'una peça força interessant, la fitxa que va publicar Joan Francesc Clariana sobre un kalathos ibèric exhumat a les sitges de Can Modolell-Can Miralles de Cabrera de Mar, fitxa publicada a la revista Felibrejada, del Grup d'Història del Casal:

Tema: kalathos ibèric.
Datació: segle II aC.
Localització: Museu de Mataró. Trobat a la sitja 22 de Can Miralles-Can Modolell de Cabrera de Mar.
Il.lustració: Dibuix: Jaume Pujol-Joaquim Garcia. Foto: Francesc Navarro.
Descripció:
Kalathos ibèric, trobat a la sitja núm. 22 de les excavacions de Marià Ribas l'any 1966 (grup de sitges de Can Miralles-Can Modolell de Cabrera de Mar), amb decoració de pintures distribuïdes en dues faixes: la superior a base de mètopes dividides per tres línies verticals, essent la més gran i gruixuda la del mig i, a l'interior de la mètopa, un element de forma triangular amb línies ondulades a ambdós costats, acabades per puntes de sageta. La faixa inferior és a base de semicercles secants de tres línies amb els interespais acolorits. La part superior de la vora presenta decoració dentada i de petits quadrats.
Comentari:
El kalathos, o forma de barret de copa, era un element ceràmic singular i típicament ibèric, produit durant els segles III-II aC. (si bé les primeres produccions hom les situa en el segle IV aC.), avui dia de finalitat desconeguda.
Els arqueòlegs encara no s'han posat d'acord sobre el taller de fabricació d'aquest exemplar de Cabrera de Mar, ja que la peça, per un costat, presenta trets característics de les produccions del taller de Fontscaldes i, per l'altra, del taller de Sidamon (possiblement es tracti d'una producció d'un tercer taller que recolliria influències dels dos anteriors).
Autor de la fitxa: Joan Francesc Clariana i Roig.
Bibliografia:
J. Bonamusa: "Excavacions en sitges ibèriques a Cabrera de Mar". Setmanari El Maresme, 6. Mataró, 9-1-1970, pàg. 13.
J.F. Clariana: "D'Ilturo a Iluro: d'ibers a romans. Algunes consideracions". XVIII Sessió d'Estudis Mataronins. Mataró, 2002, pags. 19-52.
M.J. Conde: "Una producció característica del món ibèric tardà, el kalathos o barret de copa". Fonaments, 8. Barcelona 1002, pàgs. 117-169.
J. Pujol - J. Garcia: "Els grup de sitges de Can Miralles-Can Modolell (Cabrera de Mar, Maresme. Un jaciment d'època ibèrica situat en la rodalia del poblat ibèric de Burriac". Laietània, 2-3. Mataró, 1982-1983, pàgs. 46-145.
M. Ribas: "Excavación de un silo ibérico", Ampurias, XXVIII. Barcelona 1966, pàg. 237.

Text reproduït de:
Joan Francesc Clariana Roig, fitxa d'un kalathos ibèric, revista Felibrejada, del Grup d'Història del casal. Núm. 74, abril-maig-juny de 2005.

Imatge: kalathos ibèric procedent de Cabrera de Mar. Dibuix de Jaume Pujol i Joaquim Garcia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...